Sportspel

Ett stort antal spelbolag erbjuder vadslagning på sport vilket betyder att du kan satsa pengar, eller betta, på ett specifikt utfall inom ett stort utbud av sporter som fotboll, ishockey och tennis till ett förbestämt odds.

Odds beskriver proportionen mellan vinst och insats. Ett högre odds ger en större utbetalning vid vinst med är samtidigt mer osannolikt. Det är spelbolaget eller bookmakern som sätter ett odds i antingen fast eller flytande form. Ett fast odds betyder att spelbolaget har gjort en bedömning hur sannolika olika utfall är medan ett flytande odds betyder att oddsen ändras beroende på hur många som spelar på ett visst alternativ. Nedan listas ett antal olika former av odds.

Europeiska odds

Europeiska odds, även kallat decimalodds, är ett tal som anger hur mycket man får tillbaka per satsad enhet.  Till exempel betyder 1,5 att om man satsar 100 kr så får man tillbaka 1,5 x 100 kr = 150 kr om man vinner.

Brittiska odds

Brittiska odds, även kallat traditionella odds, visar oddsen som ett bråktal. Till exempel betyder 4/1 (eller 4 mot 1) att man får 4 kronor tillbaka per satsad krona plus sin insats tillbaka om man vinner, dvs totalt 5 kronor.

Amerikanska odds

Amerikanska odds, även kallat moneyline odds, är ett tal med ett plus eller minus framför sig. Om det är ett plus så anger talet hur mycket du vinner. Om det är ett minus så anger talet hur mycket du måste satsa för att vinna. Till exempel +300 betyder att du vinner 300 om du satsar 100, plus att du får insatsen tillbaka, totalt 400. -300 betyder att du måste satsa 300 för att vinna 100, plus din insats tillbaka, totalt 400.

Asiatiska odds

Asiatiska odds anger hur mycket du får i utdelning per satsad enhet. Till exempel ett odds på 0.50 innebär att om du satsar 100 kr så får du 50 kronor i utdelning. 

Live-betting

Live-betting innebär helt enkelt att du satsar pengar medan en match pågår. Det är en form av betting som ger dig tillgång till många fler marknader än i traditionell betting. Förutom att spela på de sedvanliga oddsen på matchresultat innan en match kan du även satsa medan matchen pågår, till exempel på vilket lag som gör nästa mål.